Marskość wątroby – choroba alkoholików

Marskość wątroby nazywana inaczej zwłóknieniem tego narządu jest chorobą, która objawia się niszczeniem struktury wątroby – włókna tkanki łącznej zaczynają zastępować hepatocyty. To natomiast powoduje upośledzenie jej funkcji, co prowadzi do powstania nadciśnienia. Co ciekawe, przyczyn powstawania marskości wątroby jest naprawdę wiele. Na zachodzie przyjęło się jednak, iż marskość wątroby spowodowana jest tylko i wyłącznie długotrwałym i nadmiernym spożywaniem alkoholu. Jest to jednak myślenie błędne, gdyż zwłóknienie wątroby mogą także powodować wirusy zapalenia wątroby typu B oraz C, czyli HBV oraz HCV. Choroba spowodowana nadmierną ilością alkoholu rozwija się w ciągu około dziesięciu lat. Cierpi na nią aż piętnaście procent alkoholików. Aby nasza wątroba powstała w pełni swoich funkcji, nie powinniśmy pić więcej niż drink bądź dwa dziennie (aczkolwiek i taka dawka może wywołać stan chorobowy). Bowiem spożywany z taką częstotliwością alkohol blokuje metabolizm związków pokarmowych takich jak tłuszcze, białka oraz węglowodany. Bardzo ważne jest jednak, aby zdać sobie sprawę z tego, iż marskość wątroby jest nieodwracalna. Odpowiednie leczenie może jedynie zatrzymać bądź spowolnić rozwój choroby. Ze względu na fakt, iż czynności wątroby są zaburzone, chory nie powinien przyjmować takich leków jak paracetamol ani spożywać więcej alkoholu, gdyż wątroba nie poradzi sobie z takimi związkami. Zalecana dieta składa się ze zdrowej żywności oraz zmniejszenie ilości spożywanej soli.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.